© Pari-daeza
Fruit: Malpighia emarginata, (Acerola)
Algemeen
De
acerola
is
een
niet
winterharde
groenblijvende
boom
of
struik
die
tot
6
meter
hoog
wordt
en
bloeit
met
kleine
trossen
witte,
roze
of
rode
bloemen
gevolgd
door
oranje
tot
donkerrode kersachtige vruchten.
Eric Gaba (Sting - fr:Sting), Malpighia glabra blossom and unripe fruits, CC BY-SA 3.0 - Mateus Hidalgo, Malpighia glabra2, CC BY-SA 2.5
Opkweken
De
acerola
wordt
hij
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem
en
wat
extra
kalk.
Overwinter
de
plant
van
medio
oktober
tot
medio
mei
bij
10
-
15°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte
en
zonnige
plek
plaatsen.
Bemesten
van
maart
t/m
augustus
en
eens
per
jaar
een
kalkgift. Vermeerdering door stekken, enten en zaaien, het laatste geeft soms slechte resultaten. De rijpende bessen moeten beschermd worden tegen de vogels.
Rassen:
‘B-17’, ‘Dwarf’, ‘Florida Sweet’, ‘Manoa Sweet’
Snoeien
De acerola wordt gesnoeid na de oogst, scheuten worden ingekort om meer zijscheuten te verkrijgen.
Oogsten
De bessen worden geoogst als ze verkleurd zijn. Te vroeg geoogste bessen kunnen narijpen.
Veronidae, Malpighia emarginata 2013 002, CC BY-SA 3.0
Gebruik
Acerola’s worden vers gegeten.
De vruchten kunnen als handfruit worden gebruikt of tot compote worden verwerkt. Ook kan het sap van de acerola door andere vruchtensappen worden vermengd
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof